Kolonhidroterapija

Kolonhidroterapija je biološko usmerjena terapevtska tehnika izpiranja črevesja v kombinaciji z masažo trebuha. Kolonhidroterapija je v tujini že ustaljena praksa, vse bolj pa se uveljavlja tudi pri nas. Na voljo je v nekaterih zdraviliščih in zasebnih centrih. Priporočamo vam obisk pri terapevtu s certifikatom za opravljanje storitve. Priporočamo pa tudi, da si predhodno rezervirate termin, saj je povpraševanje vse večje.Kaj je kolonhidroterapija
PDF natisni

kolonhidroterapijaHidrokolon terapija / kolonik je metoda z blago toaleto debelega črevesja s sodobnim aparatom vrhunskega izdelovalca, ki zagotavlja popolno varnost. Postopek, pri katerem se skozi rektalni vstavek izmenično polni črevo s filtrirano vodo ogreto na telesno temperaturo, v kombinaciji z abdominalno masažo, razbremenitvijo ledvenega dela hrbtenice in uporabo dodatka (medicinski kisik, mlečnokislinske bakterije) traja približno 60 minut. kolonhidroterapijaZaprt sistem omogoča preprosto uporabo brez neprijetnih vonjav in tekanja na stranišče. Med terapijo udobno ležite, zaviti v ogrete brisače, na ogrevani terapevtski mizi. Masaža in prijetno okolje sta ključnega pomena, saj se klient  tako sprosti in omogoči terapevtu, da zazna morebitne težave oziroma zatipa prenapolnjeno črevo. Masažne tehnike in blag curek vode stimulirajo živčne končiče v črevesju in tako omogočajo sproščanje številnih hormonov, ki pripomorejo k pozitivnemu odzivu organizma. Spreminjanje temperature vode med terapijo (Kneippova metoda) je zelo učinkovit trening za črevesne mišice, ki opravljajo najzahtevnejše naloge. Bistvena je celovita terapevtova obravnava, nujna pa je tudi sprememba prehranjevalnih navad, več telesne aktivnosti, pravilna telesna drža in izbira najprimernejšega življenjskega sloga. Kolonhidroterapija zagotavlja večje telesne zmogljivosti, torej več energije in manjšo potrebo po počitku.Ugodno vpliva na duševno zdravje. Občutek sproščenosti in telesne lahkotnosti traja še dolgo po opravljenem sklopu terapij. Hidroterapija črevesja zaradi regeneracije črevesne mikroflore krepi imunski sistem in nas ohranja mlade. Je dragocena pomoč organizmu pri odpravljanju strupov iz telesa, saj pospešuje proces razstrupljanja skozi prebavila ter pripomore k splošni regeneraciji organizma. Spodbuja normalno delovanje prebavil ter zagotavlja boljšo črevesno funkcijo. Za terapijo se odloča tudi veliko mladih ljudi, ki se iz kakršnihkoli razlogov ne morejo dovolj gibati in imajo slabo črevesno peristaltiko (poklici, ki zahtevajo veliko sedenja, invalidi, bolniki z multiplo sklerozo ali s poškodbami hrbtenice ipd. Zdravila, ki jih je treba redno jemati pri zdravljenju nekaterih kroničnih bolezni, polenijo črevo in postopoma vodijo v kronično zaprtje (analgetiki, hipertenziki, zaviralci protonske črpalke, diuretiki, dodatki železa, antidepresivi). Hidroterapija črevesja je namenjena vsem tistim, ki iz kakršnihkoli razlogov ne živijo zdravo. Je nekakšna odskočna deska za zdravo življenje. Zaradi antistresnega učinkovanja je zelo koristna tudi za ljudi, ki imajo stresno življenje oziroma naporno delo. V veliko pomoč je tudi tistim, ki se dalj časa postijo.  

 

 

 
Indikacije
PDF natisni

KDAJ JE ČIŠČENJE ČREVESJA ALI KOLONIK NAJBOLJ PRIPOROČLJIV?

funkcionalne motnje prebavil - zaprtje, driska, trebušni krči, sindrom razdraženega črevesja, napenjanja, slabosti;

ohlapno in zoženo črevo; 

srbečica zadnjika, črevesni paraziti,kandida;

izguba apetita (občutek hitre sitosti) in občutljiv želodec;

prenajedanje, pomoč pri hujšanju;

pomanjkanje koncentracije, motnje spanja, spremenljivo razpoloženje;

stres, živčnost, depresija, tesnobnost, neopredeljen strah;

kronična utrujenost, nekatere vrste glavobolov(migrena), bolečine v sklepih, artritis;

slab zadah, močan telesni vonj, temni podočnjaki;

zaščita pred nalezljivimi boleznimi (gripa, prehlad) z okrepitvijo imunskega sistema;

dermatološke težave (akne, luskavica), alergije, težave z dihanjem (astma), sinusitis

lajšanje simptomov povečane prostate;

po opustitvi odvajalnih sredstev (klistir, svečke, tablete, sirupi ipd.)

lajšanje poporodnih težav

kot preventivno zdravstveno sredstvo

 kolonhidroterapija

 
Zdravstvene koristi
PDF natisni
Kolonhidroterapija ima zaradi pozitivnega učinka na celoten organizem veliko zdravstvenih koristi.

 
Priprava na kolonhidroterapijo
PDF natisni

Pred odhodom na kolonhidroterapijo terapevti in zdravniki svetujejo, da nekaj dni pred terapijo uživate čim manj predelano sadje in zelenjavo ter iz prehrane izločite vsa težko prebavljiva živila. Uživajte sveže pripravljene sadne in zelenjavne sokove in popijte zadostno količino tekočin. Priporočeno je pitje magnezijevih napitkov. Tekočine si poskusite razporediti čez cel dan, saj bo tako čiščenje najbolj učinkovito. Na dan terapije približno 3 ure prej ne uživajte več hrane in popite manjše količine tekočin. Sladkorni bolniki naj glede diete in drugih ukrepov za uravnavanje krvnega sladkorja npr.(aplikacija inzulina) upoštevajo navodila svojega zdravnika ali diabetologa.

Počnite to kar vas sprošča in poskrbite za več gibanja ter pozitivno razmišljanje. Pomembno je, da na kolonhidroterapijo pridete sproščeni, saj se v nasprotnem primeru mišice in svinktri v črevesju nekoliko pokrčijo in lahko ovirajo proces hidroterapije. Sicer pa velja poudariti, da kolonhidroterapija nikakor ni zamenjava za zdrav način prehranjevanja, je le pomoč telesu, da vnos zdravih živil čim bolje in čim bolj izkoristi. Odsvetujemo pa tudi prekomerno dodajanje prebiotikov oz. vlaknin k prehrani, saj bi lahko povečana produkcija plinov, ki nastanejo v začetku jemanja le teh, povzročala težave med izvajanjem hidroterapije. To pa ne velja za tiste, ki prebiotike pogosto konzumirajo in nimajo omenjenih težav. Probiotiki pa so med tretmaji zelo priporočljivi. V naši ordinaciji je mogoče tudi izbrati dodatek mlečnokislinskih bakterij, katere lokalno apliciramo direktno v debelo črevo.

Pred izvedbo sklopa terapij se opravi predhodna konzultacija v naši ordinaciji, zaradi podrobnejše diskusije  o zdravstvenih težavah. Pomembna je tudi individualna izdelava načrta terapij. Konzultacija se ponavadi opravi isti dan pred prvim tretmajem in je neplačljiva. Če ste zdravi in nimate nobenih zdravstvenih težav se priporoča od 3-4 tretmaje, ki se opravijo v obdobju treh tednov.